Världsrekord i energiproduktion med fusionsteknik

Världsrekord i energiproduktion med fusionsteknik

Världsrekord i energiproduktion med fusionsteknikEuropeiska forskare, inklusive forskare från Tysklands Max Planck Institute for Plasma Physics (IPP), har uppnått ett nytt världsrekord för energiproduktion i ett fusionsteknik experiment vid JET-reaktorn (Joint European Torus) i Storbritannien. Denna milstolpe markerar ett viktigt steg mot att förverkliga den långvariga drömmen om ren fusionsenergi som en betydande energikälla.

“Det här rekordet är ett bevis på det otroliga engagemanget och samarbetet från forskare över hela Europa”, säger Tysklands federala forskningsminister Bettina Stark-Watzinger. “Det visar den enorma potentialen med fusion och förstärker vårt engagemang för att göra det till verklighet.”

Experimentet som genererade mer energi än någonsin tidigare, belyser de framsteg som gjorts när det gäller att utnyttja kraften som driver stjärnor. Denna prestation kommer vid en avgörande tidpunkt, då världen söker hållbara energilösningar för att bekämpa klimatförändringarna. Minister Stark-Watzinger tillkännagav i denna anda planer på att ytterligare stärka Tysklands stöd till fusionsforskning. 

“Vi lanserar ett nytt finansieringsprogram på 1 miljard euro under de kommande fem åren för att skapa ett fusionekosystem som involverar industri, nystartade företag och vetenskap”, förklarade hon. “Detta program kommer att påskynda vår väg mot att bygga ett fusionskraftverk i Tyskland.”

Det nya programmet kompletterar befintlig statlig finansiering för forskningsinstitutioner som IPP, som driver två fusionsreaktorer i Tyskland. Genom att stödja både magnetisk och laserfusionsteknik syftar programmet till att diversifiera vägen mot att uppnå denna revolutionerande energikälla.

Fusionsgenombrottet och Tysklands förnyade engagemang för denna teknik ger en ledstjärna för hopp om en ren och hållbar framtid. De kombinerade ansträngningarna från forskare, beslutsfattare och industri skulle kunna frigöra potentialen för fusion för att driva världen i generationer framöver.

Källa: Tysklands Utbildnings- och forskningsdepartement

Europatrender

Är Du en matentusiast? Om ja, så är detta communityt för dig!Skapa blogg poster, diskutera på forumet, skapa interaktiva böcker om matkultur och välmående.

Öppnar i ny tab

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *