EU:s import av solpaneler från Kina dominerar trots prisfall

EU:s import av solpaneler från Kina dominerar trots prisfall

EU:s import av solpaneler från Kina dominerar trots prisfallTrots en värdeminskning på 12 % är EU fortfarande starkt beroende av import av solpaneler, och Kina står för svindlande 98 % av det totala värdet på 19,7 miljarder euro 2023. Detta beroende understryker de utmaningar som EU står inför när det gäller att bygga en självförsörjande grön energisektorn.

“Solenergi, i synnerhet solceller (PV), är för närvarande den snabbast växande förnybara energikällan i EU. Förra året installerades 56 GW solceller i EU, två tredjedelar av det på hustaken, vilket stärkte konsumenterna och skyddade dem från höga elpriser och minskade markanvändningen. Installationerna 2022 och 2023 sparade totalt 15 miljarder kubikmeter rysk gasimport, vilket minskade risken för avbrott i gasförsörjningen till unionen. Dessutom tillhandahåller sektorn cirka 650 000 jobb, 90 % av dessa på utbyggnadssidan, och förväntas öka till cirka 1 000 000 till 2030.” EU-kommissionen

Medan värdet på importen av solpaneler sjönk, troligen på grund av sjunkande priser, ökade den faktiska kvantiteten med 5 %. Detta indikerar en fortsatt stark efterfrågan på solenergilösningar inom EU när det strävar mot sina mål för förnybar energi.

EU har skisserat planer på att öka den inhemska produktionen av solpaneler och annan grön teknik för att minska sitt beroende av import och stärka sin egen industriella bas. För att uppnå detta mål kommer det dock att krävas betydande investeringar och politiskt stöd för att kunna konkurrera med Kinas väletablerade tillverkningskapacitet.

Denna information kommer från en färsk rapport från Eurostat som analyserar internationell handel med gröna energiprodukter. Rapporten lyfte också fram betydande EU-import av flytande biobränslen (3,9 miljarder euro) och vindkraftverk (0,3 miljarder euro), där Kina återigen spelar en stor roll som leverantör.

Källa: Eurostat

Mer om solenergi på Europatrender

Solenergi förbi kolkraft i EU i ett första steg mot renare elproduktion

 

Är Du en matentusiast? Om ja, så är detta communityt för dig!Skapa blogg poster, diskutera på forumet, skapa interaktiva böcker om matkultur och välmående.

Öppnar i ny tab

Dela gärna med dig av detta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *