Ett Cambridge Analytica-momentum och några andra insikter från EU-valet

Ett Cambridge Analytica-momentum och några andra insikter från EU-valet

Ett Cambridge Analytica-momentum och några andra insikter från EU-valetSverige har ett Cambridge Analytica-momentum där ett av de största politiska partiernas trollarmé har avslöjats av en Walraffande journalist på TV4. Det är en trollarmé som består av mängder av anonyma konton i sociala medier som delar falska nyheter, deep fakes samt direkta trakasserier av politiska motståndare. Allt är finansierat direkt av det politiska partiet och många i trollarmén arbetar på dess huvudkontor. Enligt det politiska partiets ledare är allt detta ett skämt. Men på valnatten var det inte längre roligt för detta politiska parti. Inte 20 procent som opinionsundersökningarna visade, men 13 procent av väljarna gillar att bli manipulerade.   

Så, ett av de största politiska partierna i Sverige bygger och tränar en cyberarmé med skattebetalarnas pengar. Samtidigt som dess beundran, kopplingar och nära ideologiska band till Ryssland är välkända, använder de uppenbarligen också liknande metoder som Putins trollarmé. Och i samma anda som Putin trakasseras nu journalister på mediehuset som utförde utredningen. För enligt det politiska partiet är allt detta medias fel i allmänhet, men TV4as i synnerhet. 

Cambridge Analytica-momentum

Trots titeln på denna analys finns det många skillnader mellan Cambridge Analytica-skandalen. Den skandal som innan den avslöjades banade väg för Donald Trump vid valet 2016 och förmodligen Brexit. Båda innebar en manipulation av oskyldiga människors sinnen, en hypnos, som ledde till förödande konsekvenser. Demokratin som tjänade oss så väl blev plötsligt åsidosatt av ny oreglerad teknik som de flesta väljare inte ens visste fanns, och ännu mindre vad den kunde göra. Med dessa förutsättningar kunde EU-valet 2024 ha blivit ett mer ryskt val, orättvist, partiskt med förlorad integritet. Ett utfall som den svenska trollarmén strävade efter dock med lite andra metoder och uppdaterad teknik. 

Troll exploderar i ljuset

Men troll exploderar i ljuset och av upplysning, och högkvalitativ journalistik är den bästa kuren. Tack vare TV4-journalisten och hans kollegor blev EU-valet i Sverige mer om politik och mindre om manipulation. Detta är uppenbarligen förödande för ett parti som använder manipulation som den främsta källan till att vinna röster. Men förödande är också de 13 procent som gillade lögnerna trots kvalitativ upplysning. 

Trollarméer påverkar i andra EU-medlemsstater

Men man kan undra vilken inverkan liknande trollarméer i andra EU-medlemsländer hade på EU-valet 2024? I alla dessa andra 26 medlemsländer där trollen inte släpades ut i ljuset för att explodera. Och vilken inverkan deras ryska motsvarighet hade, det är uppenbart att Kreml har ett direkt intresse av att manipulera EU till kaos. Men enligt valutgången finns det en fungerande stabil majoritet i det nya EU-parlamentet för att påskynda Europas framsteg. Förhoppningsvis antar de folkvalda politikerna denna möjlighet.

Vi på Europatrender kommer i denna anda att accelerera våra ansträngningar att identifiera de mest intressanta trenderna i EU och resten av Europa, och analysera effekterna.

Författad av
LarsGöran Boström

Lärande Designer och Dataetikskonsult

Europatrender Analys

Är Du en matentusiast? Om ja, så är detta communityt för dig!Skapa blogg poster, diskutera på forumet, skapa interaktiva böcker om matkultur och välmående.

Öppnar i ny tab

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *