EU inför sanktioner mot fyra individer och en organisation för kränkningar av de mänskliga rättigheterna

EU inför sanktioner mot fyra individer och en organisation för kränkningar av de mänskliga rättigheterna

EU inför sanktioner mot fyra individer och en organisation för kränkningar av de mänskliga rättigheternaEU inför sanktioner mot fyra personer och en organisation i Ryssland, med hänvisning till deras inblandning i allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Sanktionerna är en del av EU:s Global Human Rights Sanction Regime, som riktar sig mot individer och enheter som är ansvariga för eller involverade i kränkningar av mänskliga rättigheter världen över.

De fyra personer som sanktionerats är alla anställda i det ryska rättssystemet och har anklagats för inblandning i godtyckliga arresteringar och frihetsberövanden, särskilt i fallet med oppositionspolitikern Vladimir Kara-Murza. Enheten som sanktioneras är den ryska para-statliga Safe Internet League, som anklagas för att ha hjälpt den ryska regeringen med att upprätthålla censurpraxis.

Sanktionerade individer:

  • Ekaterina Mikhailovna MIZULINA
  • Valentina Evgenievna LEVASHOVA
  • Oleg Viktorovich ALYPOV
  • Ludmila Mikhailovna SMOLKINA

Sanktionerad juridisk person:

  • Safe Internet League

De som är listade under sanktionsregimen får sina tillgångar frysta och ett förbud mot att resa till EU. Dessutom är individer förbjudna att tillhandahålla medel eller ekonomiska resurser till de listade.

Motivering till att EU inför sanktioner

EU har fördömt den “allvarliga utvidgningen av restriktiv lagstiftning och systematiskt förtryck” mot civilsamhället och människorättsförsvarare i Ryssland, såväl som “de oförminskade tillslag mot oberoende medier, enskilda journalister, politiska oppositionsmedlemmar och andra kritiska röster.” EU har också uppmanat Ryssland att “omedelbart och villkorslöst” släppa alla fängslade på politiskt motiverade anklagelser.

“EU fördömer starkt det politiskt motiverade beslutet från en domstol i Moskva att döma Vladimir Kara-Murza till 25 års fängelse”, sade EU i ett uttalande. “Denna dom är en flagrant kränkning av mänskliga rättigheter och sänder ett skrämmande budskap till alla dem som vågar uttrycka sina avvikande åsikter i Ryssland.”

Sanktionerna är de senaste i en rad åtgärder som EU har vidtagit för att pressa Ryssland att förbättra sina mänskliga rättigheter. I december 2023 förlängde EU de restriktiva åtgärderna under den globala sanktionsordningen för mänskliga rättigheter.

EU:s agerande har välkomnats av människorättsgrupper, som har hyllat blocket för att de tagit en stark ställning mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Ryssland.

Källa: Europeiska Unionen

Europatrender News

 

Är Du en matentusiast? Om ja, så är detta communityt för dig!Skapa blogg poster, diskutera på forumet, skapa interaktiva böcker om matkultur och välmående.

Öppnar i ny tab

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *