En uppmaning att försvara friheten 35 år efter Berlinmurens fall

En uppmaning att försvara friheten 35 år efter Berlinmurens fall

Vetenskapsåren, ett initiativ från det tyska  federala utbildnings- och forskningsministeriet (BMBF) tillsammans med Science in Dialogue (WiD), bjuder in medborgarna att föra en årslång dialog om frihet, och hur försvara friheten. Ett koncept som har fått ökad betydelse i ljuset av 75-årsdagen av den tyska grundlagens införande och 35-årsdagen av Berlinmurens fall.

Federala forskningsministern Bettina Stark-Watzinger betonade vikten av årets vetenskapsår med följande år: “Frihet är inte en automatisk rättighet, och det är inte alltid givet. Vi måste ständigt försvara och skydda den, eftersom hot mot friheten kvarstår. Detta års “Vetenskapsåret” är en möjlighet att engagera sig i en livlig debatt om innebörden och värdet av frihet, och att se till att den förblir en hörnsten i vårt samhälle.”

Den tyska grundlagen, som antogs 1949, förankrade principerna om demokrati, frihet och mänsklig värdighet, vilket gav en grund för landets återuppbyggnad och återförening efter kriget. Berlinmurens fall 1989 symboliserade dessa principers triumf över splittring och förtryck.

En uppmaning att försvara friheten 35 år efter Berlinmurens fall

En uppmaning att försvara friheten

Detta vetenskapsår uppmuntrar öppna och genomtänkta diskussioner om frihet och utforskar dess olika dimensioner, inklusive personliga friheter, politiska friheter och yttrandefrihet, föreningsfrihet och pressfrihet. Initiativet syftar till att främja informerad förståelse och uppmuntra aktivt engagemang för att upprätthålla dessa friheter.

“Vi vill uppmuntra människor att delta i utmanande samtal om frihet”, säger Stark-Watzinger. “Debatt är livsnerven i en demokrati, och vi måste förbli öppna för olika perspektiv och behålla respekten för varandra även inför oenighet.”

För att stödja årets Vetenskapsår har en bred förtroendenämnd från områdena utbildning, vetenskap och media inrättats. Denna mångsidiga grupp av experter kommer att ge vägledning och expertis under hela initiativet.

Vetenskapsåret 2024 är en inbjudan att engagera sig i en kritisk granskning av frihet, att uppskatta dess bräcklighet och att aktivt bidra till dess bevarande. Genom att främja en informerad dialog och upprätthålla principerna i den tyska grundlagen, kan vi säkerställa att frihet förblir ett avgörande kännetecken för vårt samhälle.

Källa: Wissenshaftsjahr 2024

Europatrender News

Är Du en matentusiast? Om ja, så är detta communityt för dig!Skapa blogg poster, diskutera på forumet, skapa interaktiva böcker om matkultur och välmående.

Öppnar i ny tab

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *