Liten stad i Ukraina bricka i Orbans politiska spel

Liten stad i Ukraina bricka i Orbans politiska spel

Berehove är en stad i Ukraina, belägen 1 500 kilometer väster om frontlinjen i Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Staden är hem för flera tusen etniska ungerska invånare, som har fått en överdriven roll i konflikten mellan Ungerns premiärminister Viktor Orban och Europeiska unionen om huruvida Ukrainas medlemskapsförhandlingar ska fortsätta.

Liten stad i Ukraina bricka i Orbans politiska spelBerehove ligger bara 7 kilometer från den ungerska gränsen och är befolkningsnav för Ukrainas etniska ungerska minoritet på ungefär 100 000 människor. Gatuskyltarna är skrivna på båda språken, ungerska flaggor vajar tillsammans med ukrainska och EU-flaggor på regeringsbyggnader, och ett monument över en ungersk nationalhjälte står nära den regionala administrationens högkvarter.

Orban har vägrat att hjälpa Kiev att bekämpa invasionen och citerar vad han hävdar är de undertryckta språkrättigheterna för de etniska ungerska invånarna i Zakarpattya-regionen när han argumenterar mot att Ukraina går med i EU.

I slutet av september förklarade han att Ungern inte skulle stödja Ukraina i någon internationell fråga förrän Kiev skrotade en lag från 2017 som kräver att ukrainska skolor ska undervisa elever över 10 år i ukrainska. Som ett resultat har Orban föreslagit att han skulle blockera EU-medlemskapssamtal med Ukraina när förslaget kommer upp för bekräftelse vid ett toppmöte mellan EU-ledare den 14-15 december. Eftersom alla 27 EU-medlemsstater måste godkänna en sådan åtgärd skulle ett ungerskt veto räcka för att förkasta förslaget.

På detta sätt har den ungersktalande befolkningen blivit en bricka i Viktor Orbans syniska politiska spel att underminera stödet i Ukraina. En befolkning från vilken han har inget eller mycket litet stöd ifrån. Läs gärna hela reportaget från Radio Free Europe, klicka här.

Källa: Radio Free Europe

Nyheter från Europatrender – ett nytt medium som bevakar och analyserar Europa

Är Du en matentusiast? Om ja, så är detta communityt för dig!Skapa blogg poster, diskutera på forumet, skapa interaktiva böcker om matkultur och välmående.

Öppnar i ny tab