Ny studie länkar medelhavsdiet till minskad demensrisk

Ny studie länkar medelhavsdiet till minskad demensrisk

Ny studie länkar medelhavsdiet till minskad demensriskEn ny studie har funnit att en medelhavsdiet rik på frukt, grönsaker, fullkorn och olivolja kan hjälpa till att skydda mot demens. Studien, som följde över 840 äldre vuxna (65+ år) i 12 år, fann att de som åt medelhavskost oftare hade lägre risk att utveckla demens än de som inte gjorde det.

Medelhavsdieten är ett traditionellt sätt att äta som är vanligt i länder som gränsar till Medelhavet. Det kännetecknas av ett överflöd av frukt, grönsaker, fullkorn, baljväxter, nötter och olivolja. Dieten innehåller också måttliga mängder fisk och mejeriprodukter, och begränsade mängder rött kött, godis och processade livsmedel.

Medelhavsdiet och demens

Studiens författare tror att medelhavskostens skyddande effekter mot demens kan bero på dess höga halter av antioxidanter och antiinflammatoriska föreningar. Dessa föreningar kan hjälpa till att skydda hjärnan från skador orsakade av demens.

Studiens resultat relaterar väl till den växande mängden bevis som tyder på att kosten kan spela en viktig roll för hjärnans hälsa. Tidigare studier har visat att en hälsosam kost kan bidra till att förbättra kognitiva funktioner och minska risken för Alzheimers sjukdom.

Medelhavsdieten är ett hälsosamt och hållbart sätt att äta som kan avnjutas av människor i alla åldrar. Om du vill förbättra din hjärnhälsa, överväg att införliva fler av medelhavskostens principer i dina egna matvanor.

2629f080 dcc6 4f07 b1bf f53105df3c98Här är några av de viktigaste tipsen från studien:

  • Människor som följer en medelhavsdiet kan vara mindre benägna att utveckla demens.
  • Medelhavskosten är rik på frukt, grönsaker, fullkorn, fisk och olivolja.
  • Medelhavsdieten anses vara fördelaktig för hjärnans hälsa eftersom den innehåller mycket antioxidanter och andra näringsämnen som kan skydda mot skador på hjärnceller.
  • Medelhavskosten är också låg i mättat fett och kolesterol, vilket kan bidra till hjärtsjukdomar, som är en riskfaktor för demens.

Klicka för att gå till studien

Europatrender Nyheter

 

Är Du en matentusiast? Om ja, så är detta communityt för dig!Skapa blogg poster, diskutera på forumet, skapa interaktiva böcker om matkultur och välmående.

Öppnar i ny tab