Banbrytande forskning: Robotar kan nu lära sig av instruktioner och förklara sina handlingar

Banbrytande forskning: Robotar kan nu lära sig av instruktioner och förklara sina handlingar

Banbrytande forskning: Robotar kan nu lära sig av instruktioner och förklara sina handlingarEn banbrytande studie från Université de Genève har gjort betydande framsteg i hur robotar kan förstå och utföra åtgärder baserat på direkta instruktioner. Forskare utvecklade modeller som använder banbrytande naturliga språkbehandlingstekniker, vilket gör att robotar kan lära sig nya uppgifter snabbt och till och med översätta sina handlingar tillbaka till ett begripligt språk.

Hur fungerar det?

Forskningen använder språkmodeller för att lära robotar. Instruktioner kan ges som enkel text, och roboten lär sig att utföra även helt nya uppgifter med en häpnadsväckande 83 % noggrannhet. Det är anmärkningsvärt eftersom det betyder att robotar kan utöka sina färdigheter utan komplex programmering.

Praktiska konsekvenser

  • Tillverkning och logistik: Instruktioner som “plocka upp den röda rutan och placera den till vänster” kan effektivisera fabrikers processer.
  • Hälsovård och assisterat boende: Föreställ dig en robot som ger sällskap och hjälper till med dagliga uppgifter genom att förstå kommandon som “hämta mina glasögon” eller “hjälp mig ta på mig skorna”.
  • Sök och räddning: Robotar skulle kunna instrueras på plats under katastrofhjälpsuppdrag och svara på instruktioner som “lokalisera överlevande i den kollapsade byggnaden”.

Språkets kraft

Denna forskning belyser språkets kraft att lära ut och möjliggöra samarbete. Dessa modeller kan inte bara följa instruktioner, utan de kan också formulera vad de har lärt sig. En robot kan förklara hur den löste en uppgift, vilket banar väg för större transparens och samarbete med människor. Det kan även vara det första steget till att bygga ett artificiellt medvetande.

Vad kommer härnäst?

Denna studie ger oss testbara förutsägelser om hur hjärnan använder språk för att kontrollera handlingar, vilket ger insikter för neurovetenskaplig forskning. I framtiden kan robotar lära sig allt mer komplexa uppgifter från instruktioner och sömlöst integreras i arbetsplatser och hem.

Källa: Nature

Europatrender News

Är Du en matentusiast? Om ja, så är detta communityt för dig!Skapa blogg poster, diskutera på forumet, skapa interaktiva böcker om matkultur och välmående.

Öppnar i ny tab

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *