Ett viktigt steg mot att förebygga lungcancer har tagits med utvecklingen av ett nytt vaccin som heter “LungVax”. Forskare vid University of Oxford, Francis Crick Institute och University College London har fått 1,7 miljoner pund i finansiering från Cancer Research UK och CRIS Cancer Foundation för att utveckla och testa det innovativa vaccinet.
LungVax kommer att utnyttja liknande teknik som det framgångsrika Oxford/AstraZeneca COVID-19-vaccinet. Vaccinet är utformat för att träna immunförsvaret att identifiera och förstöra lungcancerceller genom att rikta in sig på “röd flaggs”-proteiner som kallas neoantigener, ofta närvarande i lungcancer i ett tidigt stadium.
“Detta är potentiellt en game-changer i kampen mot lungcancer”, säger professor Tim Elliot, Kidani-professor i immunonkologi vid University of Oxford och forskningsledare för LungVax-projektet. “Genom att utnyttja immunförsvaret kan vi rädda tiotusentals liv varje år.”
De inledande utvecklingsstadierna kommer att omfatta laboratorieforskning och tillverkning av 3 000 doser. Om det lyckas kommer LungVax att gå över till en klinisk prövning, som slutligen syftar till potentiell användning i högriskgrupper, inklusive nuvarande och tidigare rökare.
Lungcancer i Storbritannien:
- Omkring 48 500 fall av lungcancer diagnostiseras varje år.
- 72% av lungcancerfallen beror på rökning.
Lungcancer Globalt:
- Över 2,2 miljoner nya fall av lungcancer diagnostiseras varje år över hela världen. (Källa: World Cancer Research Fund International)
- Cirka 80-90 % av dessa fall är direkt kopplade till rökning. Detta inkluderar exponering för passiv rökning. (Källor: CDC, WHO)
Anmärkningar:
Dessa procentsatser lyfter fram rökning som den primära riskfaktorn för lungcancer. Andra faktorer kan dock bidra till dess utveckling, inklusive:
-
- Exponering för radongas
- Luftförorening
- Yrkesrisker (som asbest)
- Familjehistoria av lungcancer
Med denna betydande finansiering kan utvecklingen av LungVax förebåda en ny era inom förebyggande av lungcancer, och erbjuda hopp tillsammans med befintliga sluta-röka-kampanjer och tidiga upptäcktsprogram.
Öppnar i ny tab