Hur Europa kan bli en Deep tech-mästare, ny rapport från Vinnova

Hur Europa kan bli en Deep tech-mästare, ny rapport från Vinnova

Hur Europa kan bli en Deep tech-mästare, ny rapport från VinnovaFöreställ dig ett Europa som kan tackla klimatförändringarna med banbrytande teknologier och skapa helt nya industrier som löser problem som fortfarande tillhör mänsklighetens främsta gåtor. Dessa och många andra finns betydande möjligheter att framtidens deep tech kan lösa. En ny rapport från Vinnova fungerar som en färdplan för att komma dit, men det finns några vägspärrar att övervinna först.

Deep tech är i grunden superavancerad teknik som tar lång tid och mycket pengar att utveckla. Den goda nyheten är att det kan lösa några av våra största problem, som inom föroreningar och inom sjukvård. Det kan också skapa helt nya industrier i Europa, vilket gör oss mer konkurrenskraftiga globalt.

Problemet är att Europa har ännu inte förutsättningarna för att omsätta dessa fantastiska idéer till verklighet. Just nu är det som att alla jobbar på sin egen pusselbit, men ingen pratar med varandra. Forskare kanske har en bra idé, men företag kanske inte är medvetna om det, och det kanske inte finns tillräckligt med pengar för att utveckla den ändå.

För att åtgärda detta säger rapporten att vi behöver alla att arbeta tillsammans – forskare, företag, investerare och till och med regeringar. Vi måste också göra det lättare för deep tech-företag att få den finansiering de behöver, eftersom dessa teknologier tar lång tid att utveckla. Föreställ dig att du behöver pengar för att bygga en bil, men istället bygger du ett rymdskepp!

En annan utmaning är att Europa tenderar att vara lite för försiktig när det kommer till att testa nya saker. Deep tech innebär en viss risk, men rapporten säger att de potentiella belöningarna är värda det. Vi måste bli modigare och skapa utrymmen där deep tech-företag kan experimentera utan att fastna i byråkrati.

För att fixa detta behöver Europa utöka spelplanen. Författarna till rapporten ger följande förslag:

  • Dream Team Europe: Föreställ dig att forskare, entreprenörer, affärsmän, investerare och till och med regeringstjänstemän arbetar tillsammans för att stödja deep tech-satsningar. Det här skulle vara ett kraftfullt team!
  • Europe Inc.: Deep tech startups behöver mycket pengar för att komma igång. Tanken är att skapa en gigantisk investeringsfond på 100 miljarder euro för att ge dessa satsningar det ekonomiska uppsving de behöver.
  • Att bygga broar: Europa har fantastiska forskningsanläggningar, men de är ofta för dyra eller svåra för nystartade företag att komma åt. Det är dags att börja arbeta med att göra dessa anläggningar mer tillgängliga.
  • Långsiktigt tänkande: Deep tech tar tid att utveckla. Investerare måste därför ha tålamod och förstå att detta inte är typiska startups för att bli rik snabbt.
  • Att ta smarta risker: Ibland måste du prova nya saker för att lyckas. Europa bör skapa ett utrymme där deep tech-satsningar kan experimentera utan att fastna i en labyrint av regler.

Genom att arbeta tillsammans och ta kalkylerade risker har Europa goda incitament till att bli en deep tech-mästare. Detta kommer inte bara att skapa en starkare europeisk ekonomi, utan det kommer också att leda till en ljusare framtid för alla.

I denna anda har EIT – European Institute of Innovation and Technology – lanserat EIT Deep Tech Talent Initiative med ambitionen att utbilda en miljon européer inom deep tech till 2025. För närvarande finns det 101 tillgängliga kurser och 175 259 talanger har blivit utbildade inom  inititiativet, läs mer på: https://eitdeeptechtalent.eu

Europatrender News

Är Du en matentusiast? Om ja, så är detta communityt för dig!Skapa blogg poster, diskutera på forumet, skapa interaktiva böcker om matkultur och välmående.

Öppnar i ny tab

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *