Livsmedels- och textilreformer – EU bekämpar avfallsberget för en cirkulär ekonomi

Livsmedels- och textilreformer – EU bekämpar avfallsberget för en cirkulär ekonomi

EU:s miljöutskott tar i ett nytt beslut sikte på bergen av mat- och textilavfall som plågar kontinenten. Parlamentsledamöterna i miljöutskottet föreslog strängare regler med ambitiösa mål där ansvaret helt och hållet faller på producenterna, för att främja en mer cirkulär ekonomi.

Livsmedels- och textilreformer - EU bekämpar avfallsberget för en cirkulär ekonomiFest eller svält? Nya mål för matsvinn dukar upp för förändring

Föreställ dig en värld där missformade äpplen pryder stormarknadshyllorna och matrester får nytt liv. EU:s vision är att matsvinn ska minskas radikalt. Där ledamöterna kräver en minskning av matsvinnet per capita med 40 procent till 2030, jämfört med 2020-2022 års nivå. Detta leder till att mindre mat hamnar på deponier, förbränningsugnar och i slutändan soptunnan. Men hur ska de uppnå denna kulinariska revolution? Att marknadsföra “fula” frukter och grönsaker, ta itu med orättvis marknadspraxis och förtydliga datumetiketter är bara några av verktygen på menyn. Matdonationer ska även ökas betydligt, vilket säkerställer att ätbara produkter når de som behöver det.

Fashion Faux Pas: Textilier står inför en hållbar makeover för en cirkulär ekonomi

Fast fashion kan vara bekvämt, men dess miljökostnad ger en obekväm restprodukt. EU säger att det är  “nog” nu. Det berg av kasserade kläder och skor kräver nya angreppssätt. Där för lanserar de genom gårdagens beslut nya regler där producenterna ska stå för notan för insamling, sortering och återvinning av textilavfall. Detta system för utökat producentansvar (EPR) syftar till att stimulera hållbara metoder och stänga textillivscykelns kretslopp. Föreställ dig att din gamla t-shirt återföds som en mysig filt eller snygg väska – det är den cirkulära ekonomin i aktion!

Från trasor till rikedomar: Dags att täppa till kryphålen

De föreslagna reglerna gäller förutom kläder även mattor, madrasser och till och med onlineförsäljningsplattformar. Detta holistiska tillvägagångssätt syftar till att täppa till eventuella kryphål där textilavfall kan komma ut från nätet. Ledamöterna efterlyser också ett mål för att minska textilavfallet, vilket säkerställer att framstegen följs och ansträngningarna förblir fokuserade.

Vägen framåt: från kommitté till EU Parlamentsbeslut

Miljöutskottets omröstning banar väg för en omröstning i parlamentet i mars 2024. Efter EU-valet i juni kommer det nyvalda parlamentet att ta taktpinnen och fortsätta kampen mot avfallsberget. Där européer varje år slänger häpnadsväckande 60 miljoner ton mat och 12,6 miljoner ton textilier. Det motsvarar 131 kg matavfall per person och 12 kg textilavfall årligen. Återvinningsgraden för textilier är urusel, med mindre än 1 % som hittar nytt liv. EU:s föreslagna regelverk är ett djärvt steg mot en cirkulär ekonomi, där avfallet minimeras och resurserna hålls i bruk så länge som möjligt. Genom att hålla producenterna ansvariga och främja hållbara metoder sänder EU ett tydligt budskap: tiden för slöseri är över. Detta är en seger för miljön, för våra plånböcker och för en framtid där både mat och mode kan avnjutas på ett ansvarsfullt sätt.

Europatrender News

Lärande design tjänster

Är Du en matentusiast? Om ja, så är detta communityt för dig!Skapa blogg poster, diskutera på forumet, skapa interaktiva böcker om matkultur och välmående.

Öppnar i ny tab

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *