EU slår ner på vilda västern online – lagen om digitala tjänster får full effekt

EU slår ner på vilda västern online – lagen om digitala tjänster får full effekt

EU slår ner på vilda västern online – lagen om digitala tjänster får full effektDet digitala landskapet i Europeiska unionen är redo för en dramatisk förändring. När nu de nya EU-reglerna för digitala tjänster (DSA) träder i kraft fullt ut och inleds en ny era av ansvar, säkerhet och rättvisa för nätanvändare i hela EU. Inte längre kommer giganternas tekniska plattformar att verka utan kontrollmekanismer och från och med den 17 februari, 2024, så gäller reglerna alla online plattformar som verkar i EU.

DSA sätter fokus på onlineplattformar av alla storlekar. Dess mål? Skydda användare från farorna med olagligt innehåll, skydda minderåriga från exploaterande reklam och ge vardagliga internetanvändare mer kontroll och förståelse för de digitala krafter som formar deras upplevelser. Margrethe Vestager, Executive Vice President for a Europe Fit for the Digital Age, kommenterar på följande sätt:

“Digital Services Act-reglerna gäller för alla onlineplattformar som användare i EU har tillgång till. Användare, medlemsstater och plattformar kan nu använda verktygen under DSA för att forma en säkrare och mer transparent onlinevärld. Detta är en stor milstolpe som återspeglar våra grundläggande EU-värderingar och principer.”

Viktiga ändringar under digitala tjänster (DSA):

  • Ta ner det dåliga: En strömlinjeformad process ger användare möjlighet att enkelt flagga olagligt material. Plattformar måste agera snabbt för att ta bort innehåll som främjar olagliga varor, tjänster eller aktiviteter.
  • Minderåriga först: Över är de dagar då företag kunde bombardera barn med riktade annonser med hjälp av privata data. Annonser av denna karaktär blir ett minne blott eftersom DSA prioriterar skyddet av minderåriga.
  • Annonser: Inga fler mysterier: Användare kommer äntligen att veta varför en annons dyker upp i deras flöde. Plattformar måste avslöja vem som har betalat för en annons och de faktorer som leder till att den visas för en specifik användare.
  • Känslig inriktning förbjuden: Det är olagligt att utnyttja känslig information som en användares religion, politiska åsikter eller sexuella läggning i reklamsyfte.
  • Din röst är viktig: Att lämna in ett klagomål till en plattform ska vara enkelt, med tydlig vägledning och tillgängliga kontaktmetoder.

För att säkerställa att dessa genomgripande förändringar får full effekt, samarbetar EU-kommissionen med myndigheter i alla EU:s medlemsländer. Denna kraftfulla allians kommer att upprätthålla de nya reglerna och säkerställa att internetanvändare i hela EU upplever samma positiva förändringar.

Det digitala landskapet förändras, med plattformar som står inför verklig granskning. För EU:s internetanvändare är detta början på en säkrare och rättvisare onlinevärld.

The Digital Services Act

Europatrender News

Är Du en matentusiast? Om ja, så är detta communityt för dig!Skapa blogg poster, diskutera på forumet, skapa interaktiva böcker om matkultur och välmående.

Öppnar i ny tab

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *